Camlı Köşk

0
34

Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılılaşma çizgisinin en önemli eserlerinden Dolmabahçe Sarayı, bir nehir gibi akan İstanbul Boğazı’nın kıyısında, mermerin dantel gibi işlendiği güzellik ve ihtişamı ile karşımıza çıkıyor. 19. yüzyıl Osmanlı siyaseti ve hanedan yaşamının izlerini taşıyan Dolmabahçe Sarayı, en önemli kültürel miraslarımızdan biri. Cumhuriyet’in ilan edilmesi, hanedanın sona erdirilmesiyle Dolmabahçe Sarayı, bir büyük insanı; Mustafa Kemal Atatürk’ü yaşamının sonuna kadar konuk etmesiyle de ünlüdür. İstanbul turizminin önemli noktalarından biri olan ve imparatorluğun son dönemlerinde yapılan bu zarif saray, İstanbul’un hâlâ ‘en vazgeçilmez’ değerlerinden biridir…

Değişen tören mekanları

İstanbul’a ‘törenler şehrin de denilirdi bir zamanlar, imparatorluğun ve padişahın gücünü de simgeleyen törenler için şehrin vazgeçilmez yerleri vardı; Topkapı Sarayı, Sultanahmet gibi… Hanedanın Topkapı Sarayı’nı terk etmesiyle birlikte İstanbul’da törenlerin de haritası değişti. Sultan Abdülmecid tarafından 1843-1856 yılları arasında inşa ettirilen Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un yeni tören merkezi oldu. Eserin en önemli bölümlerinden biri olan Camlı Köşk de sultanın ordusunu selamladığı bir mekandı. İçindeki değerli eşyalarla Camlı Köşk, uzun bir sessizlikten sonra sarayın gezilebilir köşelerinden biri oldu ve aslına uygun restore edilerek bir süre önce misafirlerinin ziyaretine açıldı holidays bulgaria.

Alay Köşkü

Padişahın gerek ordu alayını gerekse halkı selamlamak için yaptırdığı Camlı Köşk; Alay Köşkü, yani Osmanlı tören geleneğinin Dolmabahçe Sarayı’ndaki örneğidir. Ampir üsluplu, kompozit sütunlar üzerine oturan ve bir çıkmayla saray duvarının dışına taşan Camlı Köşk, ordu komutanlarının da padişah tarafından huzura kabul edildiği bir mekandır.

Köşk, cam dünyasının pırıltısıyla göz kamaştırıyor. Tavanındaki işlemeleri, barok stilindeki şöminesi ile Harem’deki Kırmızı Oda’ya benzeyen yapının en değerli mobilyaları arasında Fransız yapımı kristal ayaklı bir piyano, sandalye ve muhteşem kristal lambalar bulunuyor.

Saray içinde bağlantılar

Mabeyn ve Muayede Salonu’nu birbirinden ayıran bahçe duvarının içinden geçen uzun ve çift katlı bir koridorla padişahın Hususi Dairesi’ne bağlanan Camlı Köşk, Osmanlı’nın Batı izlerini taşıyan mimarlık çizgisinin köşe taşlarından sayılır.

Camlı Köşk

Köşk’e bağlantılı olan, bir cephesi Kuşluk Bahçesi’ne, diğer cephesi caddeye bakan demir konstrüksiyonlu “cam sera”, yapının “Camlı Köşk” adını almasını sağlamış. Mekanın ortasında muhteşem kristal fıskiyeli bir havuz ve köşkün içindeki şömineyle sırt sırta duran bir şömine daha bulunuyor.

O yıllarda Batı’da gelişen teknolojinin ürünü dökme demir ve cam, yapıda bir arada kullanılmış. Özellikle üzeri rengarenk kristallerle süslenmiş kuş figürlü dökme lambalar, köşke bir başka güzellik katıyor Kaleici Üç bin ev.

Ziyaretçilere hazır

Camlı Köşk” estetik ve ihtişamın uyumlu birleşimi olarak, İstanbul turizmi içinde yerini aldı. 25 Eylül 2003 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi (T.B.M.M.) Başkanı Bülent Arınç’ın katıldığı açılış ile yıllar sonra kapılarını açan “Camlı Köşk” ziyaretçilerini kabul etmeye başladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz