Fransiskenler kilisesi

0
64

Fransiskenler kilisenin altında yaklaşık 2.000 yıllık bir ev keşfettiler: Balçık, saman ve tahtadan yapılma, bir iç avlunun etrafına yerleşmiş blok şeklinde yapılar. Ama odalardan biri diğerlerinden farklıydı: Antikçağda defalarca yeni baştan sıvanmış ve balçık sıvaya Grekçe, İbranice, Latince ve Süryani dilinde yüzlerce duvar yazısı kazınmıştı.

Bunlar, muhtemelen ikinci yüzyıldan beri bu evi ziyaret eden Hıristiyan hacılara ait dini vecizelerdi. Bu, erken dönem Hıristiyanların, Petrus’un evinin nerede olduğunu asla unutmadıklarının, ölümünden en fazla bir yüzyıl sonra oraya hac seferleri düzenlediklerinin ve bu odanın dünyevi olmaktan çıkartılıp kutsal bir mekâna dönüştürüldüğünün bir kanıtı olmasa da, hayli akla yatkın bir işaretidir.

Kefernahum’da İsa, Nasıradan daha kolay ulaşılabilen bir üs yaratır kendine. Kefernahum, Suriye ve Mısır’a kadar uzanan bir yolun, Via Maris’in yakınındadır. Gerçi Romalılara bu yerleşim hâlâ barbarca gelirdi: En fazla üç metre genişliğinde, kaldırımı olmayan, plansızca yapılmış sokaklar, kanalizasyon yok, halka açık tuvalet yok, liman kıyıda dalgakıran görevi gören bir iki taştan ibaret. Yine de, orada yaşayan balıkçılar Celile ölçütlerine göre varlıklıdır.

Taberiye Gölü

Ocak 1986′da, Taberiye Gölündeki su seviyesinde tarihi bir düşüş yaşanınca, çamurun içinde bir teknenin kalıntıları bulundu. Bu bir balıkçı teknesiydi ve tahtanın radyo karbon tarihlemesinin ortaya koyduğu gibi, İsa’dan sonraki birinci yüzyıldan kalmaydı. Tekne yaklaşık sekiz metre uzunluğundaydı, bir direği ve yelkeni vardı. Omurgası Lübnan sedirinden, dış kaplamaları çam ve diğer yöresel ağaçlardandı, kısmen birbirine geçme dişlerle, kısmen demir çivilerle tutturulmuştu. Güvertede toprak testiler ve bir yağ lambası duruyordu.

Tekne en az 13 kişi taşıyabilirdi: Sahibi ve ondan fazla mürettebat. Petrus’un mesleğinin son derece kârlı olduğunun ve bu kadar insana geçim kapısı sağladığının bir göstergesi. Diğer deyişle, ilk kişi olarak İsa’nın peşinden giden balıkçı, fakir bir adam değildi.

Tarihçiler diğer müritler hakkında isimlerinden başka pek bir şey bilmiyor. Zelot Simon – sonradan İsacı olan politik bir gayretkeş mi? Philippus – adı ve belki anadili de Grekçe olan bir Yahudi mi? Yahuda İskariyot – Lût Gölünün doğusunda bir yer olan Keryot kökenli bir adam mı? Yoksa «sicarius» ile ima edilen, radikal bir geçmişi olduğu mu?

Yandaşların çoğu büyük olasılıkla, saygı duydukları kişi gibi, Celileli basit adamlardır. Antikçağda, Yahudi öğrencilerin ünlü bir yazı âlimine ya da rabbiye bağlanmaları âdettir. İsa, yandaşları arasından 12 adamı, yani havarileri öne çıkarmıştır – sembolik düzine sayısını, örneğin İsrail halkının efsanevi 12 kavmini ima ederek. Ancak bu «sayılara dayanan sembolizm» de sıra dışı değildir.

Read More about Nasıra’yı neden terk etti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz