Rumeli ve Balkan direkleri

0
33

Bu dağlarda bordmar direk keserler ve ellişer arşın boyunda çapa direk keserler, Rumeli ve Balkan direkleri meşhurdur.

Bundan başka İzmit körfezinin tamam olduğu yerde deniz kıyısında tuzlası meşhurdur. [243b] Lezzetli tuz olduğundan başka tuz emini vardır.

Ve şehir içindeki camilerde ve çeşmelerde akan eden Paşa- suyu hayat suyundan nişan verir, bu da meşhurdur. Ve beyaz kirazı ve kızıl elması da meşhurdur.

İzmit’in ziyaret yerlerinin anlatılması

Şeyhzâde Efendi

Evvelâ şehrin batı tarafında Şeyhzâde Efendi, Bayram Paşa şeyhi idi. Halveti tarikatında tarikat öncüsü ulu sultan idi. Hatta kâf ilminde yetişkin ve söz sahibi idi. Bütün fukaralarına hırka ve lokma paralarını verirdi, bir yerden belirli gelirleri yok idi.

Ziyaret ettiğimiz bu sultanlardır. Himmetleri hazır ve nazır ola. Bu şehir içinde akrabamız Kuloğlu Mehmed Çelebi hanesinde on gün zevk ü safa edip nice ahbaplar ve dostlar ile karşılaştıktan sonra yine gemiye binip denizin karşı tarafında üç mil uzaklıkta,

Baş İskele menzili:

Buradan yine gemiye binip 30 mil,

Dil İskelesi menzili: Karşı tarafına Gebze dili derler. Bu dil Hersek tarafında gerçekten deniz içine girmiş bir dildir. Hudâ’nm hikmeti,

Dil’in yaratılmasının sebebi: Bir gün bir dünya gezgini, Orhan Gazi zamanında bu mahalle gelip gemicilere;

“Oğullar beni karşı tarafa geçirin” der.

Gemiciler dervişi karşı tarafa geçirmeyip giderler. Hemen gönlü yaralı, bilgin ve ârif-i billah derviş eteğine toprak doldurup;

“Biz karşıya Allahu Taala’nm emriyle böyle geçeriz” diye eteğinden toprağı denize döktükçe deniz kara olup yürüyerek geminin ardı sıra yürür. Gemiciler bu hâli görüp;

“Meded sultanım boğazı doldurup ekmeğimize mâni olup İstanbul’dan İzmit’e gemiler geçmez olur. Lütf edip gemimize girin” diye rica ederler private tours istanbul.

O zât da 12.000 adım kadar denizi dil gibi doldurduktan sonra gemiye girerler. Hâlâ onun için dil derler, bir siyri kumsal burundur.

Ve derviş hazretleri karşı tarafa geçip kerâmet gösterip halini açığa vurdukları için derhâl temiz ruhlarım Hakk’a teslim eder. Gebze Dili iskelesi hanı yakınında Dil Baba Dede medfundur. Sırrı mukaddes olsun.

Bu anılan Hersek dili yakınında büyük bir han vardır, gelen- 1er ve gidenler onda konuk olup karşı taraftan kayıkların gelmesini beklerler. tarihinde Hersekoğlu Ahmed Paşa, Fâtih’in veziridir, o han onların yapısı olduğundan Hersek dili derler bir burundur. Daha sonra bu dilden geminin yelkenlerini açıp 50 milde,

Kara Yalova Kalesi menzilinin anlatılması: Kalesi ve şehri tekfur kral kızı adındaki bir prenses yapısıdır. tarihinde Osman Gazi fermanıyla Kara Yalvaç oğlu feth ettiğinden Yalova derler. Feth etmede zorluk çektiğinden kalesi yıkılmıştır, bazı yerlerde temellerinin kalıntıları bellidir.

Yıldırım Han zamanında Bursa sancağı hükmünde yazılmıştır. 150 akçe kazadır. Yeniçeri serdârı ve subaşısı vardır. Şehri tamamı 700 evdir, baştan başa kiremit örtülü, bağlı ve bahçeli, bakımlı fukara evleridir. .

Ve yedi mihraptır, çarşı içinde bir minareli ve kiremit örtülü çok cemaati olan camidir. yapısıdır.

Bir hamamı, 3 hanı ve 40-50 dükkânı var. Deniz kıyısmdadır, ama suyu ve havası ağır, sıtma yurdu, yoğurtlu, bakımlı bir kasabadır.

Bol ve çeşitli meyveleri gayet güzeldir. Bu kasabayı gezip dolaştıktan sonra orada arabalara binip kıble tarafına 5 saat» gidip,

Kaplıca menzili

Bir ıssız dağlık içinde asla güneş tesir etmez bir ağaçlık yerdir ki her tarafında birer köşe ibâdethane hüzün kulübeleri vardır. İki yüzden fazla çadırlar var. Biz de çadırımızı bir köşede kütup sohbete başladık. Daha önce yazılmış olan Dil İçmesi’nde müshil şu içenler elbette buradaki sıcak su ılıcalarına gelip sağlıklarını kazanırlar. Yüksek bir dağ içinde ılıcalardır. Yanko bin Madyan zamanında yapılmıştır.

Kaplıca’nm yapılmasının sebebi: Yanko kızı Aline adındaki kadın uyuz hastalığına yakalanarak kaş ve kirpikleri dökülünce cascavlak tıraşlı ışığa dönüp cüzam ve miskin olur. Başvurulan bütün eski hekimler kıza ilâç bulmaka âciz olup sonunda hava değişimi için o kızı İstanbul’dan bu dağlara bırakırlar Makedonlu İskender.

O kız da bu yüksek dağlar içinde başıboş gezerken bu ılıca suyuna rast gelip ondan içer. Birkaç günde uyuzları kara kara yanıp söner.

Kıza malum olur ki o suda özellik vardır deyip her gün sudan içerek suya girip kırk günde vücudu inci tanesine döner.

Babası Yanko’dan adamlar gelip kızı bu hâlde görünce İstanbul’da Yanko’ya müjde ederler.

Kızı görmeye bu şifa yurduna gelip kızını görünce Tanrı’ya şükreder. Bu ılıca üzerine altı adet büyük kubbeler yapıp daha nice hayır eserleri inşa eder. Hâlâ iki kubbesi bellidir.

Bir kubbe içinde büyük bir havuz vardır. Suyu gayet sıcaktır. Ama soğuk su karıştırınca ılık olur. Gayet faydalı ılıcadır. Her sene kiraz mevsiminde bu dağlar insanoğulları ile bu ılıcaların hatırı için mamur olur. Dinlenip eğlenecek yerdir. Burada tam bir hafta zevk u safâ edip yine arabalara binerek 5 saatte,

Samanlı Kalesinin anlatılması: tarihinde Osman Gazi fethidir, Samanlıoğlu eliyle. Bundan dolayı Samanlı derler. Allah’ın emriyle saman da çok olur. Deniz kıyısındaki kalesi harap olmuş. Ancak 150 haneli, bağlı ve bahçeli mamur kasabadır. Bir camii, üç mescidi ve birkaç küçük alış-veriş yerleri vardır. Yalova nahiyesidir. Bunun da havası ağırdın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz